Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция срещу Нидерландия и още 2 мача днес на Евро 2024

Маската на Килиан Мбапе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С нови три срещи продължава програмата на Евро 2024 в петък. От 16:00 часа българско време Словакия се изправя срещу Украйна в мач от група Е. Следват два двубоя от каре D: Полша - Австрия (19:00) и битката за върха между Нидерландия и Франция (22:00 часа).

Без много блясък Нидерландия и Франция очаквано спечелиха първите си мачове на турнира с по гол разлика. "Оранжевите" имат 9 победи и 2 загуби за последните си 11 мача, като пораженията е бяха от Франция и Германия. По време на европейските квалификации двата отбора също бяха в една група, като тогава "петлите" спечелиха и двата мача с обща голова разлика 6:1. На французите единствените две загуби от световното насам бяха от Германия в контроли. 

На финали на европейски първенства обаче нидерландците са спечелили и двата двубоя. През 2000 година те спечелиха с 3:2 в груповата фаза, а осем години по-късно разгромиха "петлите" с 4:1, отново в групата.

Голямата въпросителна е Килиан Мбапе, който е със счупен нос след мача с Австрия. Очаква се да играе с маска на лицето, с която тренира снощи, но най-вероятно ще пропусне предстоящия сблъсък. Все пак Франция има достатъчно други отлични футболисти в състава си. 

Полша доста измъчи Нидерландия на старта и дори имаше повече точни удари от противника си. Въпреки че поведе накрая обаче загуби с 1:2. Това бе първа загуба за Полша под ръководството на своя нов наставник Михал Пробиеж, който пое тима миналата есен и изкара осем поредни мача без поражение. При това Полша беше без Левандовски и Милик, като поне Левандовски се очаква да вземе участие в предстоящия двубой.

Левандовски (със син потник) тренира пълноценно вчера.

И Австрия не е лесен противник, като го показа също на старта. С автогол обаче отстъпи с 0:1 срещу фаворита Франция. Това бе едва втора загуба за Австрия в последните 17 мача на отбора. През този век обаче Австрия още няма победа над Полша от петте среща досега помежду им.

Украинците са притиснати до стената след катастрофалното начало на Евро 2024 и сега задължително ще търсят победа в сблъсъка си със Словакия, чийто отбор пък хвърли една от бомбите на шампионата в първия кръг.

Словакия победи големия фаворит в групата Белгия, като за пореден път показа колко стабилни са в дефанзивен план. В квалификациите тимът допусна само осем гола за изиграни десет мача. От Украйна сякаш се очакваше повече и загубата им от Румъния с 0:3 бе меко казано изненадваща. Сега те непременно трябва да търсят победа, тъй като последният мач ще е с Белгия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна