Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузия и Чехия не излъчиха победител

Грузия - Чехия
Снимка: БТА

Грузия и Чехия завършиха 1:1 в среща от втория кръг в група "F" на Европейското първенство по футбол в Германия.

Жорж Микаутадзе откри резултата за Грузия от дузпа в добавеното време на първото полувреме, а Патрик Шик изравни в 59-ата минути.

В герой за Грузия се превърна вратарят Георги Мамардашвили, който направи над 10 спасявания. Това е първа историческа точка за тима при първото им участие на шампионат на Стария континент.

Отборът на Чехия може да съжалява, тъй като доминираше изцяло в двубоя, но стигна само до равенство.

В другия мач от групата от 19:00 часа играят Турция и Португалия.

В класирането Чехия е на трето място с 1 точка, колкото има и Грузия на последната позиция. Турция и Португалия имат по  точки актив на първите две места.

В последния кръг на 26 юни Чехия ще играе с Турция, а Грузия с Португалия.

Двата отбора предложиха страхотно първо полувреме, в което чехите доминираха изцяло, но в края допуснаха попадение. Още във втората минута вратарят на Грузия Георги Мамардашвили направя страхотни спасявания. Първо Адам Хложек отправи удар от непосредствена близост, който Мамардашвили отрази, но топката попадна в Патрик Шик, чийто изстрел отново беше спасен от стража на Грузия.

В 22-ата минута попадение на Чехия беше отменено след намеса на системата за видеоповторение ВАР заради игра с ръка на Aдам Хложек.

Последваха още няколко страхотни атаки на футболистите на Чехия, които обаче така и не успяха да стигнат до гол.

Противно на събитията на терена Грузия поведе в резултата в добавеното време на първото полувреме. При центриране на Хвича Кварацхелия защитникът Робин Хранач опита да блокира удара на съперник, но топката рикошира в ръката му. Реферът Даниел Зиберт първоначално не отсъди дузпа, но след намеса на системата ВАР се установи, че бранителят е нарушил правилата. Жорж Микаутадзе вкара от бялата точка със силен удар и даде аванс на Грузия на почивката.

Веднага играчите на Чехия организира бърза контраатака. Патрик Шик отправи отличен изстрел, който беше отразен от Мамардашвили.

Второто полувреме отново започна с доминация на Чехия, а след около час играчите на тима бяха отправили 18 удара към вратата на съперника, от които 9 точни. Така закономерно те стигнаха до 1:1 в 59-ата минута. При центриране от корнер Ондржей Лингър засече топката с глава, тя се отби в левия страничен стълб и попадна в Патрик Шик, който нямаше проблеми да се разпише.

Малко по-късно Матей Юрашек пробва удар от далечна дистанция, но стражът на Грузия успя да избие топката встрани.

В 68-ата минута звездата Патрик Шик се контузи и беше заменен от Моймир Читил. Десет по-късно Ондржей Лингър направи пропуск. След това Матей Юрасек проби отляво, успя да центрира към наказателното поле на Грузия, където Моймир Читил с глава стреля покрай гредата.

Грузия все пак стигна до възможност за гол в последните секунди, когато резервата Саба Лобянидзе стреля, но над вратата.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна