Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва шествието "София Прайд"

Снимка: Марта Младенова, БНР

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а участниците в нея ще започнат да се разотиват. 
Още преди началото на проявата организаторите предупредиха, че това трябва да става на големи групи, а хората да не носят отличителните знаци на прайда, за да избегнат провокации. 

Докато участниците преминаваха по софийските улици, много хората ги гледаха от прозорците на домовете си и им махаха в знак на поздрав. 
"София Прайд" преминава при изключително засилено полицейско присъствие.

Безплатни тестове за ХИВ и информация за опасностите при полово предаваните болести бяха представени на един от щандовете в рамките на "София Прайд". Пред БНР Александър Миланов от Checkpoint Sofia - Център за сексуално здраве, предупреди, че все още изцяло сред българската общност има ниска култура в това отношение.

Безплатният тест за ХИВ е готов за 15 минути и за щастие всички изследвали се до момента нямат заболяване, разкри Александър Миланов:

"Раздаваме презервативи на хората, говорим си с тях за това, че трябва да се изследват регулярно и ако бъдат диагностицирани с нещо, да се лекуват навреме, защото всичко, открито навреме, може да спаси човешки живот".

Все още има много тежка стигма срещу хората с ХИВ, предупреди Миланов:

"ХИВ не е заболяване, което е само на гей хората, то може да се случи и на хетеросексуални, като един от последните ни случаи - пациентка на 32 години от български етнически произход, на висока позиция в една институция, откри при нас, че е ХИВ позитивна в четвъртия месец на своята бременност".

Благодарение на медикаментозната терапия жената се очаква да роди здраво дете, каза Миланов.

Снимки: Марта Младенова, БНР
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна