Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странен автогол и още два гола изпратиха Португалия на осминафинал

Португалия
Снимка: БТА

Португалия постигна втора победа на Европейското първенство по футбол, а днес те се справиха с категоричното 3:0 с Турция. "Мореплавателите" дръпнаха с 2:0 още преди да изтекат първите 30 минути, като особено им помогна автогола на Самет Акайдън. Бернардо Силва откри резултата, а Бруно Фернандеш оформи крайното 3:0 в 51-ата минута.

Така с 6 точки португалците се класират на осминафиналите, но също така и си гарантират 1-ото място. Те стават и третият отбор, който минава към елиминациите след Германия и Испания. Турция остава на 2-ата позиция с 3 точки, а с по 1 са Чехия и Грузия. В последния кръг чехите и турците в директен двубой ще определят кой ще бъде на 2-ото място в крайното подреждане.

На четири пъти по време на срещата на терена нахлуваха зрители, които си правеха селфи с телефона с мегазвездата Кристиано Роналдо. В два от случаите стюардите дори не успяха да уловят младите момчета, които избягаха от терена така, както и влязоха.

Турция създаде първия 100-процентов шанс, след като в 6-ата минута десният бранител Зеки Челик изведе Актюркоолу почти сам срещу вратаря, който обаче не успя да насочи топката от 2-3 метра. Темпото не спадаше, но Португалия нанесе своя удар в 21-ата минута. Левият бранител Нуно Мендеш проби от ляво и центрира, Кристиано Роналдо не стигна до топката, но зад него чакаше Бернардо Силва, който от 8-9 метра с левия крак не остави шанс на вратаря Алтай Байъндър. След още 7 минути португалците удвоиха преднината си по доста комичен начин. Португалците опитаха да разгърнат атака, пасът към Роналдо на върха не беше точен. Първи до топката стигна централният защитник Самет Акайдън, който тръгна да връща назад. Вратарят и Зеки Челик обаче тръгнаха в грешна посока и вече късната им реакция нямаше как да спре влизащата в мрежата топка.

В 30-ата минута турците опитаха да отвърнат, след като Керем Актюркоглу влезе в наказателното поле и стреля, но вратарят Диого Коща извади топката в корнер с крак. 

Но португалците не останаха пасивни в защита и продължиха да атакуват. При един бърз преход от ляво топката стигна до Роналдо, чийто изстрел обаче профуча високо над горната греда.

 Португалският отбор нанесе трети удар по турските амбиции шест минути след подновяването на мача. Бруно Фернандеш вкара на празна врата, след като получи подаване от капитана Кристиано Роналдо. Двамата излязоха сами срещу вратаря Алтай, след като Нуно Мендеш овладя топката и пусна дълъг пас. Защитата на Турция, построена доста високо, не успя да се справи и позволи на Роналдо да се измъкне на скорост.

Въпреки отчайващия развой на събитията, турците искаха все пак да реагират. Резервата Кенан Йълдъз опита късмета си с удар от 10-12 метра, но вратарят Диого Коща се справи. Само след 4 минути турците искаха дузпа, след като техният съотборник Баръш Йълмаз падна. Съдията Феликс Цвайер обаче не реагира по никакъв начин, а и явно колегите му от ВАР-стаята (видео-асистенция в подкрепа на рефера) не реагираха. Турците продължиха да търсят гол, като в следващите 10 минути (между 70-а и 80-а) на три пъти се наложи ветеранът Пепе да проявява съобразителност и да чисти топката. Резервата Юксек, както и директен удар от фаул на Бардакчъ бяха автори на най-сериозните опасности.

В края на срещата Португалия можеше да стигне и до четвърти гол, но при една от бързите контраатаки Бернардо Силва не беше особено прецизен. Той получи на точката за изпълнение на дузпа и стреля, но Демирал легна на шпагат и спря топката.

По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна