Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

Костадин Костадинов
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система, и това са ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хиляди души гласоподаватели", каза още той.

"ПП-ДБ или управляват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС", заяви още той.

Костадинов бе категоричен, че няма да подкрепят правителство на малцинството, каквото предлагат от ГЕРБ. Той призова всички останали партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, да намерят сили, да преглътнат егото си да седнат на разговори.

От "Възраждане" призоваха Радев да свика КСНС по повод избора на нов български патриарх. 

"Очевиден е опитът БПЦ да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България", добави Костадинов.

Президентът Радев заяви, че високо цени загрижеността на "Възраждане" за БПЦ.

"Вие твърдите, че има груба чужда намеса в БПЦ. Направил съм запитване където трябва и получих отговор, че няма такава заплаха или заплаха от такъв мащаб, за която вие говорите", настоя президентът.

Според него трябва да оставим църквата да бъде независима, както е по закон. 

"Политиците, които не могат да се справят с политическите теми, не могат да се справят и с духовните. Църквата е отстояла своята независимост десетилетия наред, нека да предпазим църквата от политическата демагогия. Към момента няма заплаха за нея", подчерта президентът Радев.





По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна