Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флорида Пантърс спечели за първи път Купа "Стенли"

Хокеистите на Флорида спечелиха трофея при третия си финал.
Снимка: БТА

Отборът на Флорида Пантърс спечели първа Купа "Стенли" в историята си, след като надделя над Едмънтън Ойлърс с 2:1 като домакин в седмия мач от серията за титлата в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). 

Така Флорида записа успех с 4-3 победи във финалния плейоф и триумфира с шампионската титла. Това беше трето участие в сблъсъка за титлата в 30-годишната история на Флорида, чийто тим бе победен през 1996 година от Колорадо и от Лас Вегас през миналия сезон.

Картър Верхеге донесе преднина на Пантърс в първата третина, а до края на периода Матиас Янмарк изравни за Ойлърс.

През по-голяма част от втория период хокеистите на Едмънтън доминираха във владението на шайбата, но не успяха да превърнат превъзходството в положения за второ попадение.

Канадецът Сам Райнхарт отново изведе Флорида напред след бърза контраатака, изпращайки публиката в "Сънрайз Арина" в истинска лудост в 36-ата минута, а до края на двубоя Пантърс удържаха водачеството си. Вратарят Сергей Бобровски се отличи с 23 спасявания.

Състезателите на Едмънтън пропуснаха шанса да влязат в историята, ставайки едва вторият отбор в историята на НХЛ, спечелил финала за Купа "Стенли", след като е загубил първите три мача в серията. Постижението бе записано от Торонто Мейпъл Лийфс преди 82 години.

След края на мача Александър Барков вдигна Купа "Стенли" и даде начало на празника, който Флорида Пантърс очаква от дълго време.

Конър Макдейвид от Едмънтън спечели трофея "Кон Смайт" за  най-стойностен хокеист в плейофите за Купа "Стенли", въпреки поражението на неговия тим във финалната серия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени