Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" се призна за виновен в заговор за получаване и разкриване на секретни документи

Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата.

Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови, която се намира в Тихия океан, недалеч от родната му Австралия.

52-годишният Асандж, считан от едни за борец за свобода на словото, а от други за престъпник, беше докаран на необичайното място с частен самолет, като така беше уважено желанието му да не стъпва на континенталната територия на Съединените щати.

По време на тричасовото изслушване в резултат на споразумението с американските прокурори Асандж се призна за виновен в едно престъпление - обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи, свързани с националната отбрана на САЩ. Той обаче заяви, че е вярвал, че първата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото, му е осигурявала протекция.

"Работейки като журналист, насърчих източника си да предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда.

"Вярвах, че първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е... нарушение на закона за шпионаж", заяви Асандж.

Съдията го осъди на 5 години затвор, които отговарят на времето, което Асандж прекара зад решетките във Великобритания, докато се бореше да не бъде екстрадиран в САЩ, където можеше да получи далеч по-сериозна присъда по закона срещу шпионажа.

Асандж напусна съдебната зала като свободен човек, но без право повече да посещава територията на САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна