Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново провокативно изказване на популиста

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Найджъл Фарадж
Снимка: АФП

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс".

Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна", но той отказва да отстъпи от становището си. В ново изявление Фарадж посочи, че Украйна трябва да се съгласи на мирно споразумение с Русия или да рискува много млади украинци да бъдат убити. Той допълни, че в интерес на мира президентът Зеленски трябва да преосмисли амбицията си да си върне всички територии, изгубени от нашествието на президента Путин.

Фарадж също отправи нова атака срещу бившия премиер Борис Джонсън за отхвърлянето преди време на перспективата за мирно споразумение, в резултат на което са дадени много жертви. Преди това Джонсън обвини Фарадж в "отвратително от морална гледна точка" повторение на оправданието на Путин за нахлуването в Украйна, докато източник от кабинета на Зеленски реагира с думите, че "вирусът на путинизма, за съжаление, заразява хората".

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" каза, че са необходими по-големи усилия за посредничество в преговорите между Украйна и Русия и че Великобритания и други западни съюзници са нереалистични в подкрепата си на целта на Зеленски да отблъсне нахлуващите сили обратно в Русия. Той отбеляза, че възстановяването на кримска територия ще бъде "невероятно трудно".

След като беше посочено, че крайната амбиция на Зеленски е да си върне всички територии, взети от Русия, Фарадж коментира: "Е, може да не останат млади мъже в Украйна".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени