Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nasdaq се отказа да прехвърли своята северна енергийна търговия към европейската борса EEX

Nasdaq отмени плановете си да прехвърли своята северна търговия с електроенергия и клирингов бизнес към Европейската енергийна борса (EEX), обявиха в сряда в отделни изявления американският борсов оператор и базираната в Германия енергийна борса, предаде Ройтерс.

EEX ще продължи да следва своята собствена независима бизнес стратегия за региона и свързаните пазари, казаха от европейската борса, но без да посочат причина за прекратяването на сделката.

Nasdaq пък заяви, че ще продължи да управлява северния си бизнес за търговия с енергия и клиринг.

Сделката, която беше обявена миналата година, рискуваше пълномащабно разследване от антитръстовите регулатори на ЕС, съобщи п-рано този месец Ройтерс.

Европейската комисия, която действа като орган за налагане на конкуренцията в ЕС, попита миналия месец конкуренти и клиенти дали сделката може да позволи на EEX да обедини продуктите си, за да разшири пазарната си мощ и също така да увеличи цените.

Миналата година EEX и Nasdaq заявиха, че сделката не представлява значителна заплаха за конкуренцията в Дания, Финландия, Швеция, Норвегия или друга страна от ЕС, нито ще премахне конкуренцията между двете компании, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени