Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Тончев: ДАНС работи и по сигнал на премиера за решението за изграждане на болница "Мама и аз"

Пламен Тончев в НС, 26 юни 2024 г.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев беше изслушан от Народното събрание за действията на службата около искането на частна фирма да строи частна педиатрична клиника, докато държавата се бави със своя проект за Национална детска болница. 

Изслушването беше поискано от парламентарната група на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" с мотива, че, по сигнал на частния инвеститор "Търговска лига", ДАНС е искала обяснения от членове на Обществения съвет за Национална детска болница и срещу екипа на фондация "Даная" за изразени от тях позиции срещу частния проект.

Пламен Тончев съобщи, че сигналът срещу членовете на Обществения съвет и фондацията е постъпил през май тази година. Изпълнителният директор на "Търговска лига - Глобален аптечен център" Таквор Бохосян твърди в този сигнал, че те са въздействали незаконосъобразно чрез нагнетяване на напрежение и негативизъм и това е довело до промяна на решението на Министерския съвет за изграждане на болница "Мама и аз".

Според Елисавета Белобрадова и Манол Пейков от ПП-ДБ действията на ДАНС са притеснителни.

"Къде в работата на Обществения съвет и на фондацията ДАНС открива заплаха срещу суверенитета на държавата и безопасността на нейните граждани, което да предполага провеждането на разпити и употребата на държавни средства за разследване", коментира Белобрадова.

"Поведението на ДАНС в този конкретен случай граничи с поведението на Държавна сигурност", посочи от своя страна Пейков.

В отговора си председателят на ДНАС Пламен Тончев посочи, че службата работи и по сигнал на премиера Димитър Главчев за проверка на действията на Министерството на здравеопазването, Здравната каса и ИА "Медицински надзор", довели до решението за изграждане на частната болница "Мама и аз":

"Ние извършваме проверка именно върху законосъобразността на решението и на Министерския съвет и там установяваме някои несъответствия, които са процес на проверка, или са предмет на тези въпроси, които са ви зададени от народните представители".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени