Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Странният случай на доктор Джекил и Мистър Хайд" - роман със възможност за огромна изява на актьорите

Емил Минчев
Снимка: Иван Русланов

"Странният случай на доктор Джекил и Мистър Хайд", култовата история на британския писател Робър Луис Стивънсън, вече има нов превод.

Той е дело на писателя и преводач Емил Минчев, който признава, че това е една от книгите, ключови за жанровата литература.

"Странният случай на доктор Джекил и Мистър Хайд" е епохално произведение

Освен че, е изключително увлекателна повест или роман, невероятен хит, страхотен и безапелационен бестселър, който разбунва духовете, превръща се във феномен, не само в английската, шотландската, британската литература, сподели за "Хоризонт" Емил Минчев.

"Романът излиза първо в САЩ, преди да излезе в Англия, но това е пикантна подробност. След това започват пиесите и Холивуд открива, че този роман представлява едно страхотно поле за изява на актьорското майсторство. 

Един и същи актьор се превъплъщава обикновено в две диаметрално противоположни роли - двете половини на човешкия характер - светлата и тъмната.

Това е една вечна тема и може би затова книгата да е толкова обичана и да се издава и да се преиздава 140 години след написването си, каза още Емил Минчев за БНР.

По думите му книгата от далечната 1886 година, трудно може да бъде категоризирана, историята в нея е мистерия, роман на ужасите, научна фантастика, страхотна драма, трилър, едно преследване, има може би най-опустошителният обрат в литературата до този момент, допълни преводачът на романа на български език.

Минчев припомни още, че британския писател Робър Луис Стивънсън е и авторът на "Островът на съкровищата", автор и на приключенска литература, макар че, романът за доктор Джекил и Мистър Хайд е доста по-ужасяващ и натрапчив.

Робърт Луис Стивънсън (1850 - 1894) е шотландски романист, поет, есеист и пътеписец. Истинска знаменитост приживе, днес той е сред 26-те най-превеждани автори в цял свят.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени