Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.
Снимка: БТА

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с разузнавачи от службата от негово име е водил Веселин Марков - съветникът на тогавашния премиер Николай Денков. Това съобщи пред депутати самият шеф на Военно разузнаване бригаден генерал Венелин Венев. Атанасов и бившия премиер Николай Денков определиха твърденията като "активно мероприятие".

Изслушването се проведе по искане на ДПС. Депутатът Хамид Хамид представи мотивите:

"Едно събитие в близко кафе до Народното събрание, където е извършена вербовка на двама служители на СВР с обещание за кариерно израстване от съветника по национална сигурност на министър-председателя. Всичко това става по поръчка на една висока публична фигура - Атанас Атанасов".

Срещите с двамата разузнавачи се провели през юли м.г., потвърди бригаден генерал Венелин Венев. Те са описали съдържанието на водените разговори в рапорти, като Венев прочете пасажи от тях:

"Иска се разрешение, съгласие от нашия полковник да вземе овакантената позиция той в един момент задава въпроса "Какво се иска в замяна?". Отговор: "Марков разясни, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на наши хора. Предоставяне в предвиден порядък на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки".

Атанас Атанасов отговори като на свой ред прочете есемес, изпратен от генерал Венев през февруари т.г.:

"Не можем повече да го търпим този нагъл дърт комунист, гномът и дъртите ченгета ще ме реформират. И забележете, ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии".

Атанасов и Венев си отправиха взаимни обвинения. Според Венев става дума за опит за овладяване на службите и затова е изпратил сигнал до ДАНС и прокуратурата, а според Атанасов - за активно мероприятие, зад което намекна, че стои руската агентура.

В битката за интерпретации се намеси и бившият премиер Николай Денков, който заговори за политическа поръчка:

"С която се удря един от основните лидери в опозиционна партия. Всъщност прокуратурата на 27 май е отказала да образува досъдебно производство по съответния случай и ако това е вярно, всичко това изчезва".

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС призова:

"Прокуратурата да си влиза във функциите, главният прокурор да си иска имунитетите и да започва разследване, защото, ако това не е престъпление срещу републиката, не знам какво е".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени