Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шлегел е назначен за нов управител на Швейцарската национална банка

Мартин Шлегел, нов управител на Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мартин Шлегел беше назначен за нов президент на Швейцарската национална банка (ШЦБ), наследявайки Томас Джордан на поста на 1-ви октомври тази година. Шлегел ще поеме ролята на шеф на ЕЦБ до края на мандата на Джордан, който изтича през 2027 г.

Томас Джордан, който ръководи централната банка през серия кризи като коронавирусната пандемия и фалита на Credit Suisse, се оттегля след дванадесет години като начело.

Той беше предложен за поста от надзорния банков съвет на ШЦБ и повишението му беше одобрено от швейцарския кабинет в сряда.

Шлегел е понастоящем вицепрезидент на финансовата институция, като работи в централната банка повече от две десетилетия.

След днешното решение 47-годищния Шлегел ще стане вторият най-млад шеф на ШЦБ в историята.

Анализаторите не очакват под неговото управление да има промяна паричната политика на Швейцарската централна банка, която е насочена към инфлация в рамките между 0% и 2% и предотвратяване на големи колебания на обменния курс на швейцарския франк.

Но на новия шеф на централната банка няма да му е лесно, тъй като ще трябва да намали големите плащания, които SNB прави към търговските банки - 7,4 млрд. франка само през миналата година - след като лихвените проценти станаха положителни.

Под негово управление банката също така ще трябва да реши какво да правят с огромния си финансов баланс, който причини загуби в размер на 133 милиарда франка през 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени