Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и "Медиапул".

27-те страни членки не са се споразумели за общо изявление, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано. Противопоставила се е една държава. Стано не я назова по име, но най-вероятно става дума за Унгария.

Изявлението на Борел е подкрепено от всички останали 26 страни от ЕС.

"Това решение ограничава още повече достъпа до свободна и независима информация и разширява вече съществуващата сурова медийна цензура в Русия. Забранените европейски медии работят в съответствие с журналистическите принципи и стандарти. Те дават фактическа информация, включително на руската аудитория, за незаконната агресивна война на Русия в Украйна. За разлика от това руската дезинформация и пропагандните медии, срещу които ЕС въведе ограничителни мерки, не представляват свободни и независими медии. Техните излъчвания в ЕС бяха спрени, тъй като те са под контрола на руските власти и са инструмент за подкрепа на войната“, заявява Борел.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени