Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината се подготвя за пожароопасния сезон

Близо 300 декара гори изгоряха в община Болярово

Близо 200 декара широколистна гора край село Воден и около 100 декара орехова градина в село Попово са изгорели преди дни, съобщи кметът на Болярово Христо Христов. Рано започнаха пожарите това лято, уточни той по време на заседание на институциите, отговорни за реакцията при инциденти в региона. Преди него се проведе общинска сесия, на която бе гласувано увеличение на броя на състава на доброволното формирование. То ще бъде не 12, а 15 души. Една част от тях са обучени, други тепърва ще преминават обучение.

Кметът подчерта, че по време на пожари най-важна е добрата комуникация между институциите. Христов обясни, че е налично необходимото оборудване и нареди на кметските наместници да преразгледат с какво разполагат. 

Проблеми пред общината са безводието и засушаването, поясни Христов. В няколко села пожарните кранове няма откъде да се пълнят, трябва да се насочат пожарникарите при необходимост към близките язовири. Такива села са Камен връх, Странджа, Горска поляна и други. Друг проблем са пасищата, добави кметът. Не е започнало тяхното почистване.

Мигрантите също често причиняват пожари. Една от предполагаемите причини за пожара във Воден е тяхна дейност.

 Ние реагираме винаги на пожари, обясни инж. Николай Мишинев, директор на Държавно горско стопанство – Елхово:

"Събота и неделя дежурната ни кола е на разположение. Реагираме в работно време в рамките на 20 минути, въпросът е да получаваме навременна информация. Имаме тежка техника и сега правим просеки".


Местният участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ разполага с два автомобила, обясни началникът на Участък – гр. Болярово Станислав Михов:

"Сега започва периодът на правенето на зимнини, палят се огньове. Има много изоставени дворове, при един силен вятър на всеки му е ясно какво се случва. Жътвена кампания е, всеки ден сме до земеделците. До момента нямаме пожари в житните масиви."



ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна