Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът парира сутрешното поскъпване след ръст на складовите петролни запаси в САЩ

Петролните фючърси обърнаха сутрешната посока на поскъпване и вече бележат понижения след изненадващо солидно нарастване на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

Според Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ складовите петролни запаси са се увеличи с 3,591 млн. барела през последната седмица до 21-ви юли, достигайки 460,7 млн. барела, надвишавайки съществено пазарните очаквания за намаляване с около 2,85 хил. барела.

В същото време и складовите запаси на бензин скочиха през последната седмица с 2,654 млн. барела при прогнози за тяхно намаление с 1,024 млн. барел. Запасите на петролни дестилати пък се свиха с 377 хил. барела при очаквания за спад с 1,05 млн. барела.

Средното ниво на суров петрол на входа на американските рафинерии достигна 16,5 млн. барела на ден, което е спад с 234 хил. барела в сравнение с предходната седмица. През последната седмица рафинериите са работили с 92,2% от капацитета си, което представлява понижение с 1,3% спрямо седмица по-рано. Междувременно производството на бензин също отбелязва седмичен спад и е средно 9,9 милиона барела на ден.

Вносът на суров петрол е бил средно 6,6 млн. барела на ден, което е спад от 443 хил. барела на ден на седмична база. Освен това общите търговски запаси от петрол се увеличиха с 8,2 милиона барела на ден, а производството на петрол остана непроменено на ниво от 13,2 млн. барела дневно.

Всички това парира днешното първоначално поскъпване на петролните фючърси с около и над 0,5%, като към 17.45 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,4 към 84,66 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,68% към 80,30 долара за барел, задълбочавайки вчерашното поевтиняване от около и над 1%.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна