Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимасол е домакин на два международни форума

Старият град в Лимасол.
Снимка: Ройтерс

Кипър е домакин днес и утре на два важни международни форума на високо ниво, посветени на образованието, устойчивото развитие, зеления преход и участието на младите хора в тези процеси. В тях участват над 400 делегати от близо 60 страни, представители на правителства, граждански сдружения и международни организации.

Двудневният международен форум на Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE) е на тема "Овластяване на младежта за устойчиво бъдеще – младежко предприемачество и участие". Това e първата среща на върха по проблемите на образованието за устойчиво развитие, която се организира в региона на комисията, обхващащ страни от Европа, Близкия изток, Африка и Азия.

"Образование за устойчиво развитие и зеленият преход в Средиземноморието" ще дискутират на срещата си министрите на образованието на 9-те средиземноморски държави-членки на ЕС (т. нар. група MED 9).

Двете конференции събират в крайбрежния град Лимасол експерти от областта на образованието, иновациите и предприемачеството от три континента. Те ще споделят знания и добри практики, доближаващи страните-участнички до общата визия за "устойчиво образование за устойчива планета", заяви кипърският министър на образованието Атина Михайлиду.

Кипър ще използва домакинството си на двете международни събития, за да представи предприеманите от правителството политики и реформи в тази област, с които страната се утвърждава като лидер в региона, каза още министърът.

Заключенията, които ще бъдат приети на двата форума, ще включват конкретни форми на сътрудничество и съвместни усилия за постигане на 17-те глобални цели на ООН до 2030 г.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна