Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим на опити да се приписва история

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази днес свои очаквания към правителството, което евентуално ще бъде сформирано и гласувано в Народното събрание: 

"Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен и днешният форум. И да вземат своите решения така, че живот и здраве, след още една година да можем да си кажем тук и по-оптимистични думички".

Да пазим Кирилицата! Така вицепрезидентът се обърна към делегатите на международния форум "Азбука. Език. Идентичност", който се провежда за втора поредна година по инициатива на вицепрезидента. Йотова коментира, че България не оспорва суверенитета и езика на съвременните държави, като коментира и изявленията на политици от Северна Македония:

"Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим именно на тези опити да се приписва история, да се присвояват факти. Ние искаме да бъдем добри съседи, но нека да зачитаме общото ни културно наследство, защото то е разковничето за това да няма спорове и конфликти. Впрочем, науката, изследванията, предпазват от изкушението за създаване на фиктивна история, което неминуемо води до политически и двустранни или многостранни конфликти. В последните няколко дни в изявленията на някои политически и правителствени лидери на страни, съседни от нас, за съжаление, точно това можем да видим".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна