Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй".

"Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично. Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ "Козлодуй", така и по отношение на работните помещения и на самата площадка на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът е поискал подбора на информация за инцидента. Според нея се е наложило 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода. Министърът изказа притеснения за повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

Служителите, които са допуснали проблемите с парогенератора на шести блок, са временно отстранени от работа, каза министър Малинов.

Министър Малинов обяви, че ще изиска обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ "Хмелницки", да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът потвърди, че има информация за дефект на парогенератора на АЕЦ "Козлодуй" на 6-и блок и ще се търси възможност за осигуряване на резервни части:

"Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от експертите и ръководството на АЕЦ "Козлодуй", но и външна експертиза по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ "Белене" за АЕЦ "Козлодуй" и едва след получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна".

От БСП заявиха, че ще внесат в парламента проектопредложение за прекратяване на процедурата за продажба на оборудване от АЕЦ "Белене" за Украйна.

Борислав Гуцанов подчерта: "Още днес ще внесем проект за решение, с което да бъде спряно решението от 6 юли миналата година, докато не се изяснят всички обстоятелства могат ли да бъдат ползвани парогенераторите и други оборудвания от площадката на "Белене" за "Козлодуй". България наистина има огромна нужда от изграждането на "Белене" и от изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". В момента говорим за една продажна цена около 1,2 милиарда лева. Как ви се струва 1,2 милиарда лева срещу евентуалното изграждане на 7-ми и 8-ми блок за около 30 милиарда долара".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна