Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намалява от 1-ви юли митата на част от вноса от Сърбия

Си Цзинпин и Александър Вучич
Снимка: Ройтерс

Китай ще освободи някои стоки, внасяни от Сърбия, от мита и ще намали ставката за други от 1-ви юли с оглед на влизането в сила на споразумението за свободна търговия между двете страни, съобщи в четвъртък китайското правителство, предаде Ройтерс.

По този начин Сърбия ще се превърне в първата европейска страна от години насам, която сключва споразумение за свободна търговия с Китай, докато Пекин спори с европейските власти в Брюксел относно планираните мита на ЕС върху произведените в Китай електрически превозни средства. Трябва обаче да се има предвид, че Сърбия не е част от ЕС.

Съгласно споразумението, част от сръбския внос, като електрически генератори, електрически двигатели, гуми, говеждо месо, вино и ядки, ще бъдат освободени от мита, според официалната китайска информационна агенция Синхуа.

Сделката "допълнително ще стимулира потенциала на двустранното търговско и инвестиционно сътрудничество и ще насърчи надграждането на двустранното икономическо и търговско сътрудничество", се казва в изявление на Комисията по митническата тарифа към Държавния съвет на Китай.

Китайският президент Си Цзинпин посети Сърбия през май като част от първата си европейска обиколка от пет години насам в опит да изгради по-здрави отношения с някои европейски страни. Двете държави подписаха 29 споразумения за насърчаване на правно, регулаторно и икономическо сътрудничество, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна