Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по отношение на РСМ

Служебният министър-председател Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по повод последните изявления на Северна Македония към двете страни. 

На влизане в Европейския съвет обаче той каза, че ще запознае евролидерите с поетите ангажименти от западната ни съседка по пътя към нейната евроинтеграция:

"Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 година - каква беше общата рамка и пътната карта за приемане на Северна Македония, а пък декември 2023 г. беше малко по-конкретизирано и точно беше фокусът върху конституционните промени - а напоследък виждаме изявления, че няма да се правят такива промени. Просто ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и да си припомним какво е било прието".

Министър-председателят изрази надежда кандидатурите за висшите постове в ЕС да бъдат одобрени -  Урсула фон дер Лайен за втори мандат на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност. Преди да бъде одобрен председателят на Комисията, не можем да говорим за български еврокомисар, каза Главчев. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна