Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордите на Евро 2024

Ламин Ямал е най-младият футболист, участвал на еврофинали.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 13 дни и 36 мача приключи груповата фаза на Евро 2024. Надпреварата в Германия започна ударно - с победа на домакините над Шотландия с 5:1 в откриващия мач - и продължи с много автоголове, късни попадения и куп счупени рекорди.

Ето и част от постиженията, които бяха записани в групите на Евро 2024:

Най-млад играч в историята - Тийнейджърът Ламин Ямал започна като титуляр в откриващия мач на Испания срещу Хърватия (победа с 3:0) на възраст от 16 години и 338 дни. Така той подобри постижението на поляка Качпер Козловски, който игра срещу Испания на Евро 2020 на 17 години и 246 дни. Ямал дори асистира за единия от головете, но в дните между мачовете трябваше да сяда зад компютъра за дистанционни уроци, тъй като все още е ученик, а учебната година в Испания не е завършила.

Най-млад треньор - Юлиан Нагелсман изведе Германия за разгромната победа над Шотландия в деня на откриването, когато бе на 36 години и 327 дни. Така той подобри рекорда на бившия словенски селекционер Сречко Катанец от Евро 2000 с едва шест дни.

Най-младият капитан - Доминик Собослай изведе Унгария с капитанската лента срещу Швейцария на възраст от 23 години и 243 дни, подобрявайки рекорд, оцелял повече от 35 години. На Евро 1988 Джузепе Бергоми е капитан на Италия в двубоя срещу Германия на 24 години и 171 дни.

Най-възрастен голмайстор - Лука Модрич за пореден път доказа, че класата не признава години. Той бе много близо до това да класира Хърватия за осминафиналите, след като вкара срещу Италия на 38 години и 289 дни, подобрявайки рекорда на австриеца Ивица Влашич. "Бих искал да играя вечно, но най-вероятно ще дойде момент, в който ще трябва да се откажа", сподели Модрич след разочароващото отпадане на "ватрените".

Лука Модрич

Най-възрастен играч - Централният защитник на Португалия Пепе е с било 25 години по-възрастен от Ламин Ямал, но е твърд титуляр в сърцето на отбраната на "мореплавателите". В мача срещу Чехия бившият футболист на Реал Мадрид бе на точно 41 години и 117 дни, подобрявайки рекорда на емблематичния унгарски вратар Габор Кирали с повече от година.

Най-много участия на еврофинали - Легендата на Португалия Кристиано Роналдо участва на своето шесто европейско първенство. Той не успя да се разпише в груповата фаза, но ако вкара на осминафиналите, ще подобри и рекорда на Модрич за най-възрастен голмайстор. "Много се радвам, че съм първият, който участва на шест европейски. Това показва колко дълга е моята кариера", сподели петкратният носител на Златната топка.

Най-бърз гол - Албанецът Недим Байрами шокира Италия още в 23-та секунда на мача между двата тима. Предишният най-бърз гол бе на руснака Дмитри Кириченко срещу Гърция на Евро 2004 (1 минута и 7 секунди). "Да вкарам за Албания на европейско първенство е сбъдната мечта. Мечтая си за това от дете и работих здраво, за да го реализирам", каза Байрами.

Други любопитни моменти от груповата фаза на Евро 2024:

Франсиско Консейсао донесе победата на Португалия над Чехия с гол в добавеното време, 24 години след като баща му Сержио Консейсао вкара на Евро 2000. Това е едва втората двойка баща-син с голове на европейски първенства. Първата е италианската Енрико Киеза и Федерико Киеза.

Халфът на Англия Джуд Белингам се превърна в най-младия футболист, участва на две европейски първенства. Звездата на Реал Мадрид е на 20 години и 353 дни.

Арда Гюлер (вляво) празнува гола си срещу Грузия.

Турският талант Арда Гюлер подобри рекорда на Роналдо за най-млад футболист, разписал се в дебюта си на еврофиналите. Играчът на Реал Мадрид вкара срещу Грузия на 19 години и 114 дни.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна