Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски предлага втора среща за мир в Украйна

Отдясно наляво -председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимр Зеленски и председателят на ЕС Шарл Мишел - Брюксел, 27 юни 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна на заседанието на европейските лидери в Брюксел. 

По-рано президентът Зеленски заяви, че ще обсъди провеждането на втора среща за мир в Украйна след тази в Швейцария този месец. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който посрещна украинския президент, открои като постижение на страните членки споразумението за използването на неочакваните печалби от замразените руски активи в полза на Украйна тази седмица:

"Смятам, че беше изключително важно да дадем сигнал, че не сме уплашени от Русия и сме абсолютно мотивирани и решени. Защото знаем, че ако украинците се борят, за да защитят бъдещето си, те правят това и в защита на общите ни ценности, мечти за повече мир и просперитет".

Президентът Зеленски мотивира предложението си за втора мирна среща така:

"Сега трябва да направим следващите стъпки - да изготвим подробен план с подробни действия за всяка криза, която тази война на Путин донесе на Земята ни. Трябва да изготвим този план и да го поставим на масата. Нямаме много време, защото много наши хора са ранени и загинаха на бойното поле, и сред цивилните. Затова не искаме тази война да продължи години". 

Запитан дали е в контакт с руските власти, Зеленски отговори отрицателно:

"Не водя никакви диалози с тях, защото те нямат никакви планове, освен един - как да удължават повече войната". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна