Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си за Андрей Гюров

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров извършва дейност, несъвместима с поста му. 

Решението е заради участието на Гюров като съдружник в едно дружество с ограничена отговорност и в управителните органи на две неправителствени организации. Това става ясно от 10--те страници мотиви към решението, което Комисията разпространи след настояване на медиите. 

Решението е постановено в понеделник, като е подписано от временния ръководител на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и от тримата ѝ членове

Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева са тримата членове, сложили заедно със Славчев подписите си под решението. То е със заличени имена не само на дружеството и неправителствените организации, но и на Българската народна банка и партия "Продължаваме промяната".

От него става ясно, че през октомври в Комисията постъпва сигнал срещу Гюров. Месец по-късно е взето решение да започне проверка, а още месец по-късно идва втори - аналогичен сигнал, който е присъединен към нея.

Комисарите, обявили Гюров в несъвместимост, изрично отбелязват, че няма забрана член на Управителния съвет на БНБ да участва в дружество с ограничена отговорност и неправителствена организация. Но той е трябвало при встъпването си в длъжност да уведими ръководството на Централната банка и съответно да получи разрешение. Освен това не е декларирал тези си участия в подадената от него встъпителна декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. 

И макар към датата на произнасянето на решението Управителният съвет вече да е знаел, единодушно антикорупционната комисия обявава, че Андрей Гюров е в положение на несъвместимост.  

Такова по отношение на неговото партийно членство обаче няма, защото е установено,  че той е подал заявление за предсрочно прекратяване на мандата си като член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната" на 26.07.2023  година. Това е и датата, на която Гюров встъпва в длъжност като подуправител на БНБ.

Решението може да бъде обжалвано пред административния съд.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна