Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР даде още подробности за Брендо

Снимка: mvr.bg

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев.

Министърът уточни, че след ареста на Банев българската държава е изпратила до бюрото на Интерпол в Украйна всички необходими документи за екстрадицията му в България.

20 дни по-късно обаче от Украйна е бил получен отговор, че съдът в Киев е освободил Банев, защото той е украински гражданин.

През 2022-2023 година МВР е правило проверки на различни адреси, за които са предполага, че може да са били използвани от Брендо. Водени са комуникации с няколко държави, за които се е предполагало, че Банев разполага с техни неистински документи - Гърция, Турция, Молдова и Украйна. С нито един от тези документи не е засичано преминаване на българските граници, уточниха от МВР..

От министерството коментираха и случая във врачанското село Тлачене, за който се твърди, че Банев се е появил при кмета на селото за попълване на пълномощно. Впоследствие не са събрани доказателства, че това се е случило.

При предаването си в Софийския затвор обаче Брендо се е появил с валидна лична карта, коятоп е издадена от СДВР.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна