Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещание: До края на годината участъка между Мездра и Ботевград ще е завършен

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Тя беше изслушана в НС за напредъка на строителството на пътя.

"Имаме осигурено финансиране и нашите усилия, съвместни със строителя, са до края на декември 2024-та година пътят Мездра-Ботевград да бъде пуснат в едно платно с по една лента за движение в двете посоки, макар, че ще има и довършителни работи след това и повече никога да не бъде затварян. Никога повече да не създаваме това неудобство за Северозапада", обясни регионалният министър.

Желанието на МРРБ е да се избегне сключването на анекси със строителя за удължаване на договора и на стойността на пътя. Затова АПИ ще следи стриктно изпълнението за срокове и качество и при необходимост ще налага санкции.

 Министър Коритарова увери, че са създадени няколко обходни трасета, за да не се съсредоточава натоварването на едно място и призова за търпение. 

"Няма да оставим неремонтирани пътища след отмяната на временното движение", категоричн беше тя.

"Пътищата се рушат - да, защото са предложени второкласни и третокласни пътища. Те не са проектирани именно за тежкотоварните ТИР-ове, но това е наличната пътна инфраструктура, с нея разполагаме, нея можем да използваме. Поела съм ангажимент и към местната власт след приключване на временната организация на движение, всички пътища, които са нарушени, да бъдат извършени необходимите техни ремонти по сключени договори за текущ ремонт и поддръжка", увери Виолета Коритарова.

В средата на юли ще започне ремонтът на Дунав мост, срокът на договора е 2 години. Предприемат се мерки за избягване на задръствания.

Само за последните 2 месеца са изплатени над 54 млн.лв. към общините. Това съобщи още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

Към 25 юни в министерството са постъпили над 1700 заявления от общини, като вече са подписани повече от 1100 споразумения за над 2 млрд. лв. Най-много предложения от общините са за подобряване на пътната и на ВиК-инфраструктура, каза Коритарова.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна