Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началото на развлекателна индустрия у нас в арт инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)"

Снимка: fb/Фондация "ДА ЛАБ"

До 30 юни 2024 г., в Галерия Depoo, Райна Тенева и Аарон Рот представят инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)". Името е заимствано от един от многото конкурси за красота, които бизнесменът Иво Божков организира в началото на 90-те години. Конкурсът се е провеждат от 1991 до 1997 г. в различни български градове и дава представа за зараждащата се развлекателна индустрия у нас.

Пред Радио София Аарон Рот, който е роден в Лос Анджелис, а в момента живее и работи в София сподели, че идеята за арт инсталацията се заражда, когато Райна Тенева през 2016 г. намира архивни видео записи от конкурса на столичния битак.

"Ние предполагаме, че това е бил личният архив на Иво Божков. Преди 90-те не е имало много конкурси за красота в България. Питат всички участнички кой е любимият им политик и коя е любимата им политическа партия, което е тотално чуждо да гледаме сега какви въпроси задават на конкурсите за красота. Направихме инсталация, за която използваме цялото пространство, с видео, с кожа, с тежки завеси, с ръчно направени огледала", каза Аарон Рот.

Арт инсталацията се заражда именно заради взаимовръзките между материалната реалност на 90-те години, политически новороденото общество и позицията на жената в него.

Райна Тенева има магистърска степен по медийно изкуство от Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе, Германия. Тя обясни, че идеята за конкурса е част от капиталистическия фокус, че трябва да има състезание, трябва да има първи.

"Ние добавихме след заглавието "Не на политиката", защото конкурсите са се случвали навсякъде в страната, под всякакви имена "Мис Родина", "Мис Добрич", "Мис Златна ябълка" и също така "Мис Демокрация", който очевидно е бил много популярен. Това, което го отличава този конкурс от останалите е за политически пристрастия на участничките. Една голяма част от момичетата отговарят „Не на политиката!“, което ние решихме да добавим, за да подчертаем колко е политизирано всичко и ползваме този цитат от материала", обясни Райна Тенева.

Куратори на изложбата и ментори в процеса на нейното създаване са тримата основатели на "ДА ЛАБ - проф. Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна