Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море

Американски военен дрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да отговори на нарастващия брой полети на американски дронове над Черно море, които увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство, заявиха от министерството на отбраната в Москва, предаде Франс прес.

Военният министър Андрей Белоусов е поискал от армията предложения за мерки за отговор на провокациите. В изявление на министерството се казва, че американските стратегически дронове извършват разузнаване и обозначения на цели за насочване на доставяни от западните страни на Украйна оръжия с голяма точност за нанасяне на удари срещу Русия. 

Посочва се също, че полетите са показателни за засилващото се участие на Съединените щати и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на Киев. 

Междувременно премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че е почти сигурно, че страната му ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Чешката република пък ще приключи преговорите с Украйна по двустранно споразумение за сигурност преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли и ще го подпише на срещата на върха на Европейската политическа общност в Лондон на 18 юли, заяви в петък чешкият премиер Петр Фиала в социалната медийна платформа "X", предаде Ройтерс.

Европейският съюз, както и Литва и Естония, подписаха споразумения за сигурност с Киев на среща на върха в Брюксел в четвъртък. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна