Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Азербайджан разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Илхам Алиев, президент на Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента.

Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели предсрочни президентски избори през февруари, а неговата партия "Нов Азербайджан", която държеше 69 от 125 места в отиващия си парламент, се очаква да спечели ново мнозинство в богатата на петрол страна, която е "ухажвана" от Запада, Русия и Турция.

Редовните избори първоначално бяха планирани за ноември, но управляващата партия Нов Азербайджан предложи разпускане на националния парламент и провеждане на предсрочни избори, за да се избегне съвпадането им със срещата на върха за околната среда COP29, която ще се проведе в Азербайджан през ноември. 

Западни енергийни компании като BP работят в Азербайджан. Държавата е част от формата "ОПЕК +" между страните производителки на петрол от ОПЕК и други ключови износители, начело с Русия, които ограничават петролния си добив, за да се поддържат световните цени на черното злато. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна