Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Снимка: Живко Иванов

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино". 

Това обявиха на съвместна пресконференция служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Допълнително Общината ще дофинансира дейностите с 4млн. лв. Предстои избор на изпълнител на строително-монтажните дейности, които трябва да бъдат завършени до 1.01.2026 г. Живко Тодоров отново подчерта, че привличането на нови инвеститори е възможно, единствено ако на тях предварително им бъдат осигурени условия.

Росен Карадимов разкри, че спечеленият от Стара Загора проект е едва един от трите, които получават финансиране по програмата на Министерството на иновациите и растежа.

Министър Карадимов подчерта, че в резултат на промяна в стратегията на Българската банка за развитие е дадена възможност на общините да получат финансиране на своите инвестиционни планове за изграждане на нови индустриални зони. 

Развитието на парк "Еленино" е част от разширението на Индустриална зона "Загоре". Нейният директор Радослав Танев припомни, че вече има подписан договор с инвеститор, който ще вложи 240 млн. лв. за разкриване на над 800 работни места. Компанията ще разположи своята база на терен от зона "Еленино". Инвеститорът е от сектор производство. Танев разкри, че на етап проучване и интерес към терен в зона "Еленино" проявява и втора компания. Тя също е в сферата на производството, но на този етап Общината няма подписан договор с нея.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разкри също, че се водят активни разговори с Министерството на икономиката по повод терените на Летище Стара Загора. Цели седем години те стояха заключени в състава на Държавната консолидационна компания, а наред с това бяха ползвани и като залог за обезпечение за кредит в размер на 126 млн. лв. от дружеството към Българската банка за развитие. Заемът беше покрит през януари, след като години наред се трупаха лихви по него. Желанието на Община Стара Загора е да придобие терените на Летището.

Живко Тодоров подчерта, че през различни финансови инструменти местната власт възнамерява да изгради необходимата за потенциални инвеститори инфраструктура, а след това чрез продажба на терените да покрие отпуснатите ѝ кредити. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна