Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА.

Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като трябва да се имат предвид и задълженията на съседна Гърция, които не са изпълнени.

"Подчертаваме, че държавата продължава да спазва поетите чрез Преспанския договор задължение във всички негови аспекти, включително използването на името Македония, както и името Северна Македония в подходящи формати и по поводи, определени от Договора от Преспа и конституцията на държавата", се казва още в позицията на правителството на РСМ.

В нея се подчертава още, че "процесът на европейска интеграция продължава да бъде важен приоритет за Северна Македония".

По-рано в петък гръцкият премиер Мицотакис съобщи, че е информирал на Срещата на върха на Европейския съюз останалите страни членки за развитията в Северна Македония.

Същото съобщи, че е направил, и българският премиер Димитър Главчев.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна