Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

Снимка: БТА

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура.

Установено е, че достъпът до данните е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари тази година.

Точният период, в който е действал хакерът, е март 2020  - януари 2024 година, а обект на негов интерес са били над 50 институции, банки, застрахователни компании и други български и чужди юридически лица.

Вчера при съвместна акция на следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Национална следствена служба и  служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР, са извършени претърсвания в над 20 адреса в цялата страна. На един от адресите е задържан и младият мъж, който по информация на БНР се казва Теодор Илиев.  

Иззета е компютърна техника, включително и персонален лаптоп, който арестуваният се е опитал да унищожи.

Повдигнати са му обвинения за компютърни престъпления  и за унищожаване и повреждане на чужда вещ. Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника.

Извършени са разпити на свидетели. Прокуратурата ще иска от съда да бъде оставен за постоянно в ареста.

Хакерът "Емил Кюлев" влезе в публичното пространство месец преди убийството на Алексей Петров, когато се похвали, че е получил достъп и разпространил в интернет данните на над 2 милиона клиента на компанията "Лев инс".  В придружаващ текст той заявява, че разполага със записи и други материали, уличаващи бившата барета и планира да ги разпространени до медиите.

В последното си интервю за предаването "Политически НЕкоректно" Алексей Петров заяви, че знае кой стои зад името Емил Кюлев, както и хората, с които работи.

"Когато е необходимо, ще го обясня на компетентните органи. Това е имитация на хакерска така. Кюлев се използва, за да се създаде усещане за несигурност в обществото. Той обаче не може да излезе на светло, защото ще му стане още по-тъмно - ще влезе в затвора",  каза Петров, квалифицирайки действията на хакера като "кибертероризъм".

"Имам данни за политическите мотиви и за връзка с предстоящите местни избори" допълни на 16 юли Алексей Петров. 

Точно месец по-късно бившата барета беше показно разстрелян.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна