Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души.

"Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски удари. Но има начини това да бъде преодоляно - като ликвидираме терористите там, където са, като унищожим руските ракетни установки. Ще ги ударим с оръжия с голям обсег и ще увеличим броя на модерните системи за противовъздушна отбрана“, написа Зеленски в телеграм. Украинският президент публикува и снимки на разрушенията във Вилнянск, където при руски удар загинаха седем души, включително две деца, а над 30 бяха ранени.  По данни на украинския главен прокурор Андри Костин две ракети са ударили критична инфраструктура в града, магазин и жилищни сгради.

Руските сили са нанесли удари и в Донецка област, по селища в района на Бахмут, както и срещу Харковска област.

Руската страна съобщи снощи за един ранен при украински обстрел по две населени места в Белгородска област.

В същото време властите в Киев отхвърлиха твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница между двете страни и изтъкнаха, че се предприемат мерки за подсилване на украинските отбранителни линии. "Истинската заплаха произтича от Беларус", заяви Андрий Коваленко, ръководител на Центъра за борба с дезинформацията.

Беларуската гранична охрана обяви по-рано, че разполага допълнителни части по границата с Украйна в отговор на предполагаеми шпионски действия и саботажи, подготвяни от Киев.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна