Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото и европейските акции поскъпват след резултатите от изборите във Франция

Снимка: Ройтерс

Еврото поскъпва на валутния пазар и европейските фондови борси отварят с повишения в началото на търговията в понеделник, тъй като резултатите от първия тур на парламентарния вот във Франция потвърдиха водещата роля на "Национален сбор" на Марин льо Пен, но с по-нисък процент спрямо някои проучвания преди вота, като инвеститори и анализатори виждат малък шанс за пълно мнозинство на крайнодесния фронт след втория тур следващата неделя.

Окончателните резултати от първия тур на изборите показват, че крайната десница на Льо Пен печели 33,15%, следвана от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28,14% и партията на президента Еманюел Макрон "Заедно!" е на трето място с 21,27%.

На този етап "Националният сбор" вкарва едва 32-ма депутата в 577-местния парламента на Франция, като останалите места ще бъдат разпределени на втория тур на 7-и юли, когато обаче има вероятност всички да се обединят срещу кандидатите на Марин льо Пен.

Еврото поскъпва с около 0,45% към 1,0760 долара.

Френският фондов индекс CAC40 бележи ръст с 2,4% при старта на парижката борса, като най-солидно поскъпват банковите акции - на Credit Agricole с 5,6%, на BNP Paribas - с 5% и на Societe Generale - с цели 8 на сто.

Общият европейски индекс Stoxx 600 се повишава с 1%, немският DAX напредва с 0,82%, испанският Ibex-35 - с 1,56% и италианският MIB - с близо 2 на сто.

В същото време лихвеният диференциал между референтните френски и германски 10-годишни дългови книжа, разглеждан като барометър за риска за притежаване на френски дълг, се сви в началото на търговията в понеделник до 0,74 процентни пункта, след като миналата седмица достигна най-високото ниво от дълговата криза в еврозоната през 2012 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна