Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
4-ти Международен документален „Родопи Филм Фест“ (RIFE) 11 - 14 юли 2024 г.

За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще очаква своите зрители от 11- 14 юли 2024  в град Смолян. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът е СВОБОДЕН!

За първи път тази година ще бъдат представени онлайн прожекции на 18 избрани филма от фестивалната програма, достъпни за зрители от цялата страна. Билетите вече са в продажба в платфрмата NETTERA TV+. Филмите ще бъдат достъпни от 11 до 31 юли.

Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това фестивалното мото тази година е „Слушай музиката!“ Точно това усещане ни завладява във филма, с който фестивалът ще бъде открит. На 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката, киномаратонът  стартира с „Раят може да почака“ на Свен Халфар, където всички певци са на преклонна възраст, но имат смелостта да застанат пред публика и да разкрият частица от душата си. Специално внимание в музикалната секция заслужава "32 звука" на номинирания за „Оскар“ Сам Грийн, който ще бъде представен премиерно за страната.

В пълнометражната програма ще видим заглавия като "Животът не е състезание, но аз печеля" – фокус върху спортните постижения на жени-олимпийци. Филмът ни превежда през исторически факти до съвременни съдби по изключително оригинален и кинематографичен начин. Филмът е номиниран в две категории на Венецианското Биенале 2023. Друго впечатляващо заглавие е сръбският „Флотация” на Елунед Зоуи Айано. Българският филм в конкурсната програма е „Да летиш с плавници“  на младата режисьорка Мария Аверина.

В среднометражния кокурс не пропускайте любопитния турски филм изграден като детективски “мистери”В търсене на семейство Родаки“ на Керем Сойилмаз. Този филм ни въвежда в историята на миграцията и насилствената размяна на население между балканските държави през 1923 година. Изключително впечатляващ експеримент е „Обекти на светлината“ на Акасио де Алмейда и Мари Каре – филм на майстори, посветили живота си на португалското кино и оставили много следи и запомнящи се образи след себе си.

Тази година фестивалът въвежда две нови секции ФОКУС НОВО БЪЛГАРСКО КИНО, където са представени „Войник на Съдбата“ на Касиел Ноа Ашер,Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо и „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на Борислав Колев. Във секцията БЪЛГАРСКА ПАНОРАМА - МУЗИКАТА В КИНОТО ще гледаме „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Имало едно време в Париж“ на Андрей Чертов и „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев.

Други акценти в програмата са VR филми от САЩ и специална лекцияна тема виртуалната реалност в киното.

Партито по случай откриването на фестивала ще бъде с DJ сет от режисьорът Маркус CM Щмид и музиката от неговия филм МАЛИ 70, която не може да не се танцува!  На закриването на фестивала след официалната част и връчването на наградите, ще свирят на открито No more many more.

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян с партньори Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - гр. Смолян и Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Специалната програма и уъркшоп за VR се осъществяват с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ.  

ЛОКАЦИИ: град Смолян, под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека "Николай Вранчев“, театър „Николай Хайтов“ и кино АРЕНА – Смолян.
Входът за всички фестивални филми и събития в Смолян е свободен.

ПЪЛНАТА ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА Е ТУК: https://rife.bg/bg/


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна