Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като част от световната инициатива Plastic Free July

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

Снимка: Георги Нейков

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July.

Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба.

"Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио София Данита Заричинова от екипа "Нулеви отпадъци" на екологичното сдружение "За Земята". – Но тя е петролен продукт. Изхвърлянето всяка секунда се отразява отрицателно на околната среда. Много хора осъзнават опасността от това, тревожат се, но отричат вредното въздействие, защото така е по-лесно. Няма разградена пластмаса. Да не забравяме, че дори и за рециклирането ѝ се използва много вода."

Според екозащитничката в много пластмасови изделия има примеси, чийто съставки не знаем и трябва д изискваме от индустрията те да станат известни.

Във връзка със световната инициатива Plastic Free July тази събота (6 юли) на плажа в Приморско се организира събитие, в което са предвидени записване на послания, забавления за деца и прожекция на филм за високопланински почиствания, съобщи още Заричинова.

Тя отбеляза, че вече във високите части на планините няма толкова боклуци, но около хижите има проблем с пластмасовите продукти за еднократна употреба.

Алтернативите на такива изделия също водят до изразходване на вода за някакво производство. Затова най-добре е хората да свикнат да ползват съдове – чаши или бутилки, за многократна употреба.

Както се вижда, Данита Заричинова скоро не е купувала бутилка за вода

Заричинова обърна внимание на разделното събиране. Увери, че не е вярно твърдението, че всички отпадъци отиват на едно място, сепариращите системи работят, но за да бъдат мотивирани добросъвестните граждани, цветните контейнери трябва да са до 150 м от входа на жилищната сграда.

По думите ѝ, информация по темата се дава достатъчно в училищата, но не достига при жилищните блокове, при гражданите.

Директивата на ЕС за забрана на някои пластмасови изделия за еднократна употреба в България не даде очаквания резултат, засега. В София вече не се виждат толкова много пластмасови чинийки и сламки, но почти навсякъде няма разлика в положението. Оправданието е с текста в наредбата, че те се ползват до изчерпване на количествата.

Сега, от "За Земята" са подели инициатива да бъде привлечено вниманието върху въвеждане на национално ниво на депозитната система за бутилки и кенчета  – връщане на бутилки например срещу определена сума.

Чуйте повече по темата в разговора на Данаил Конов.

  • Световната инициатива "Юли без пластмаса" /Plastic Free July/ съществува от 2011 г. Тя призовава милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец.
Снимка: plasticfreejuly.org
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна