Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентинската държавна информационна агенция става рекламна агенция

Снимка: БТА

Аржентинското правителство обяви вчера официалното закриване на държавната информационна агенция Телам, обявено за първи път през март, и превръщането ѝ в държавна агенция за реклама и пропаганда, предаде АФП.

Агенцията, основана през 1945 г., "ще престане да функционира, както е правила от създаването си, в дейностите по предоставяне на журналистически услуги и като информационна агенция", се казва в официалния бюлетин, публикуван вчера, отбелязва БТА.

Оттук нататък агенцията, ще "съсредоточи дейността си върху новото стратегическо направление на компанията, което е да работи като рекламна и пропагандна агенция". Новата "Ахенсия де публисидад дел естадо" (APE) ще отговаря за "проектирането, производството, маркетинга и разпространението на национални и/или международни рекламни материали", се посочва в текста.

"Продължаваме да се борим за защита на работните места и социалната роля на обществените медии, които това правителство възнамерява да унищожи", отговориха в изявление синдикатът на медиите в Буенос Айрес (SiPreBA) и група служители на Телам.

В началото на март ултралибералното правителство на президента Хавиер Милей преустанови дейността на обществената информационна агенция и блокира достъпа до нейните сгради в Буенос Айрес. Президентът заяви, че агенцията е била "използвана през последните десетилетия като агенция за пропаганда на кирхнеризма", припомня АФП.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна