Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелските власти наредиха евакуация в Хан Юнис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сили наредиха днес нова евакуация от обширен район в Хан Юнис - в южната част на ивицата Газа, съобщават Би Би Си и "Ройтерс". Разпространени бяха съобщения на арабски с призив към жителите да напуснат района. Хиляди палестинци са започнали да се изтеглят през нощта.

По-рано срещу Хан Юнис са били изстреляни над 20 ракети - най-мащабните удари там от месеци. От "Ислямски джихад" заявиха, че те са в отговор на "престъпленията на Израел".

Израел почти приключи с елиминирането на военните възможности на "Хамас" в Ивицата Газа, заяви вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Напредваме към края на фазата по елиминиране на армията от терористи на "Хамас" и ще продължим да поразяваме това, което е останало от нея", изтъкна Нетаняху.

Израел предприе военната си операция в Газа след безпрецедентна атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година. Много страни и организации обаче оценяват израелския отговор като непропорционален, причинил хиляди цивилни жертви и тежка хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна