Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и САЩ преговарят за проекти за ядрени централи и малки модулни реактори

Снимка: Ройтерс

Турция води преговори със Съединените щати за изграждането на големи атомни електроцентрали и на т.нар. малки модулни реактори (SMR), заяви във вторник високопоставен служител на турското енергийно министерство.

"САЩ проявяват сериозен интерес към целта на Турция да увеличи ядрения си енергиен капаците и да изгради нови електроцентрали", посочи пред Ройтерс Юсуф Джейлан от турското енергийно министерство по време на конференция за атомните електроцентрали.

Попитан за обсъжданите проекти, той посочи:

"Можем да разгледаме въпросите със съществуващи централи или за нови централи. Водим преговори със САЩ както за големи електроцентрали, така и за малки модулни ядрени реактори. Това е изявление за намерение".

Американският посланик в Турция Джеф Флейк посочи пред Ройтерс миналия месец, че Анкара е "разговаряла със САЩ и други за изграждането на малки модулни реактори". "Ние работим с тях, за да се опитаме да намалим зависимостта им от Русия по всички възможни начини", добави той.

Юсуф Джейлан също така каза днес, че продължават преговорите с Южна Корея и Русия за втора атомна електроцентрала, планирана да бъде построена в черноморския регион Синоп, и с китайската SPIC за трета атомна електроцентрала в района на Тракия в Северозападна Турция.

Изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция с мощност 4800 MW от руската компания "Росатом" продължава в Аккую в средиземноморския регион на Турция.

Турция планира да построи три ядрени централи с четири реактора и да ги допълни с малки модулни реактори за общо 20 000 MW производствен капацитет, за да диверсифицира своя микс за производство на електроенергия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна