Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Еврозоната е "много напреднала" по пътя на дезинфлацията

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврозоната е "много напреднала" по пътя на дефлацията, но остават "въпросителни" относно перспективите за икономическия растеж, заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, предаде Ройтерс.

"Ние сме много напреднали по този дезинфлационен път", каза тя по време на Форума на ЕЦБ за централното банкиране в Синтра, Португалия, визирайки придвижването към целевото инфлационно ниво от 2 на сто.

По-рано днес Евростат отчете забавяне на годишната инфлация в еврозоната през юни до 2,5% от 2,6% през май, но в същото време основната инфлация (без цени на храни и енергия) нарасна за втори пореден месец с 2,9 на сто.

Лагард повтори, че ЕЦБ ще продължи да разглежда входящите данни, преди да вземе каквито и да било решения относно лихвените си проценти в бъдеще, както и да оцени пълните ефекти от нарастването на инфлацията.

"Намираме се в бавно икономическо възстановяване, което се случи през първото тримесечие и което се надяваме да продължи, но всичко това е изпълнено с несигурност и големи въпросителни за бъдещето", посочи още Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна