Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Отслабващата инфлация дава възможност на ЕЦБ да намали отново лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дезинфлацията в еврозоната продължава да върви по план и последните данни от тази седмица потвърждават, че Европейската централна банка има възможност да намали допълнително лихвените проценти, заяви в сряда директорът на европейския отдел на Международния валутен фонд Алфред Камер, предаде Ройтерс.

ЕЦБ понижи лихвените проценти в началото на юни, отчитайки бързия спад на инфлацията, но избегна всякакъв ангажимент относно последващи ходове с аргумента, че връщането към целевото ниво от 2% до следващата година все още не е гарантирано.

Алфред Камер от МВФ изглеждаше по-спокоен, въпреки относително силния ръст на цените на услугите в еврозоната през юни с 4,1%, което поражда известно безпокойство, че вътрешната инфлация може да остане на високи нива.

"Данните, включително публикуването на данните за инфлацията през юни, потвърждават перспективите и показват, че дезинфлацията все още е в съответствие с нашите очаквания", посочи той пред Ройтерс в кулоарите на конференция, позовавайки са на данните на Евростат от вторник.

"Това означава, че ние поддържаме нашите политически съвети към ЕЦБ, а именно, че трябва да продължи постепенно да намалява основния лихвен процент", каза още Камер, като допълни, че тази перспектива дава възможност на ЕЦБ да намали своята лихва по депозитите от 3,75% до 2,5%, или до т.нар. "неутрална позиция" до третото тримесечие на 2025 г.

Участниците на финансовите пазари обаче очакват депозитната лихва на ЕЦБ да спадне само до 2,75% през третото тримесечие на 2025 г., така че МВФ препоръчва малко по-бърз и по-дълбок цикъл на разхлабване на паричната политика, отколкото инвеститорите очакват на този етап.

Докато централните банкери от ЕЦБ са загрижени, че заплатите все още растат твърде бързо и ще окажат натиск върху цените, Камер от МВФ твърди, че вече има известно отслабване на трудовия пазар и това ще помогне за охлаждане на цените.

"Вече виждаме, че пазарът на труда отслабва. Виждаме това в редица държави и това показва, че рестриктивната позиция на паричната политика работи в посока на потискане на съвкупното търсене", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна