Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "За един чист живот"

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Снимка: pixabay

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати.

Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни, каза пред Радио СофияСветлана Йорданова -  управител на Фондация "За един чист живот" и Клиника за психотерапевтична помощ на зависими.

"Ние имаме поглед върху това как се развива самото заболяване. И тази година решихме да акцентираме нашето внимание върху родителите на тийнейджъри, които да обърнат внимание, че много от симптомите, които детето започва да проявява още през тийнейджърските години, като първият от тях е нарушената комуникация с близките, е повод да потърсят помощ от психолози", каза Йорданова.

По думите й, зависимостта е хронично заболяване, което не се лекува, но може да бъде поставено в ремисия.

"Функцията на един родител е да отгледа здраво дете не само физически, но и психически", посочи Светлана Йорданова.

Тя добави, че напоследък за помощ се свързват с тях родители на 9-10-годишни деца, зависими към райски газ.

На безплатната телефонна линия родителите могат да споделят какъв е техният проблем и какво се случва в семейството им и е важно да знаят, че не трябва се чувстват виновни и няма от какво да се срамуват, каза Йорданова.

Тя обърна внимание и на проблема, че зависимостта може да се "прехвърля".

"Човек, който е бил зависим към наркотици, може да прехвърли тази зависимост към алкохол. Човек, който е бил зависим към алкохол, може да прехвърли тази зависимост към хазарт", изтъкна Светлана Йорданова.

Освен безплатна телефонна линия - 0884 726 314, от фондацията предлагат и четириседмичен терапевтичен курс със специалисти, в който да се даде възможност на деца, които са пробвали опиати, да комбинират терапевтичните занимания с развлекателни дейности, които им харесват. В рамките на курса са предвидени и консултации за родители.

Терапевтичният курс започва на 8 юли.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна