Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юни в частния сектор на САЩ бяха разкрити 150 хил. нови работни места

Снимка: Алами/Ройтерс

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през юни 150 000 нови работни места след тяхно повишение със 157 000 през май (слаба възходяща ревизия от 152 хил.) и при очаквания за малко по-добро увеличаване на заетостта с около 160 хиляди, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.).

Това е най-слабото нарастване на новоразкритите работни места от януари 2024 г. и сигнал за постепенно разхлабване на трудовия пазар в САЩ.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши през юни със 136 000, докато в производствения сектор бяха добавени 14 000 работни места с оглед на 27 000 новоразкрити работни места в строителството, но при съкратени 5 000 в промишлеността и 8 000 в минно-добивната промишленост и на едва 3000 в промишлеността.

Същевременно годишният растеж на заплатите стабилизира през юни за трети пореден месец на ниво от 5,0%, което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата пък се запази на ниво от 7,8% за втори пореден месец.

"Ръстът на работните места е стабилен, но не е широкообхватен. Ако не беше възстановяването на наемането на работа в сферата на хотелиерство и ресторантьорство, юни щеше да е неблагоприятен месец", коментира данните главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през юни, като осредните прогнози са за повишаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 190 хиляди през шестия месец на настоящата година след увеличение с 272 хиляди през май. Безработицата пък се очаква да остане на майското ниво от 4 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна