Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна обсъжда транзита на азерски газ за Европа

Президентът Володимир Зеленски подписа указ
Снимка: БТА

Украйна води преговори за изпращане на природен газ от Азербайджан към Европейския съюз, тъй като се стреми да запази ролята си на транзитна страна и да помогне на западните съседи да осигурят енергийната си сигурност, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Блумбърг.

Сделката за замяна на руски газ с азерски доставки е "едно от предложенията", които се обсъждат в момента, каза Зеленски в интервюто си за агенцията и добави: "Сега с това се занимават служителите от кабинета".

Европа се опита да се откаже от руския газ след началото на войната на Москва срещу Киев, но някои европейски държави продължават да получават руско синьо гориво чрез тръбопровода, който пресича Украйна. Споразумението, което обхваща това транзитно споразумение, изтича в края на 2024 г. и тъй като войната все още бушува, много наблюдатели на пазара очакват газовите потоци по този маршрут да спрат.

"Сега се обмислят алтернативни стъпки за това как можем да използваме тръбопровода с друг доставчик на газ, друга държава. Водят се преговори. Ние не искаме да продължаваме газовия договор с Руската федерация. Не искаме те да правят пари тук", каза Зеленски.

Интервюто на украинския президент допринесе за поевтиняване на природния газ в Европа, като към 16.45 часа българко време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 2,5% към 32,70 евро за мегаватчас (MWh), отправяйки поглед към важното ценово дъно около 32,29 евро от 10-и юни.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Настоящата сделка между украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" и руската "Газпром" беше подписана през 2019 г.

Агенция Блумбърг съобщи преди време, че през миналия месец европейски служители са преговаряли за продължаване на транзита на синьо гориво през Украйна.

Използването на обширната тръбопроводна мрежа на Украйна би помогнало да се осигури изключително важно финансиране за разкъсаната от война икономика, където приходите от транзит на газ възлязоха на около 1 милиард долара през 2021 г. Има също така опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да станат мишени на руски военни атаки или да се окажат в неизправност, като би било скъпо тяхното възстановяване. Москва вече се опита да повреди част от инфраструктурата за съхранение на газ в Украйна при ракетни удари по-рано тази година.

"Ако това е нормален договор за доставка на неруски газ за европейските страни, тогава ние като бъдещи членове на ЕС ще трябва да подкрепим нашите приятели", посочи Зеленски през Блумбърг.

Газова инфраструктура в Украйна


Някога Украйна беше основен транзитен коридор на руски природен газ за Европа, задоволявайки около една четвърт от нуждите на ЕС. Транзитът се сви, след като Русия пусна алтернативни маршрути, заобикалящи Украйна, и когато Москва ограничи повечето потоци към големите вносители в Европа в разгара на енергийната криза през 2022 г. Русия все още доставя около 15 милиарда кубически метра газ годишно през Украйна, предимно за Словакия и Австрия.

Междувременно Азербайджан заяви, че иска да увеличи износа си на газ за Европа, но все още не е осигурил достатъчно дългосрочни сделки, за да инвестира в по-нататъшно производство. Докато не успее да увеличи своя капацитет, може да разменя товари с Русия, което не е необичайно на пазарите на петрол и газ, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго.

Въпреки че на теория това може да е от полза за Русия, ако се позволи на Москва да изпраща своя газ другаде, подобно решение вероятно би било временно, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна