Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия поела контрола над част от Часов Яр, ожесточените боеве продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия твърди, че е поела контрол над част от град Часов Яр, а Украйна съобщава за ожесточени боеве.

Министерството на отбраната на Русия оповести, че силите му са поели контрола над квартал в стратегически важния град Часов Яр. В същото време, Украйна твърди, че районът е обхванат от активни бойни действия и ситуацията е "критично трудна, тъй като руснаците не спират обстрела и използват няколко различни ракетни системи", но и че удържат позициите си. Часов Яр се намира на около 20 километра западно от Бахмут - град, който руските сили превзеха преди година. Градът е сравнен със земята след месеците тежки битки, пише Ройтерс.

И двете страни приемат Часов Яр за стратегически - Русия, защото може да го използва като потенциален пункт към градовете Краматорск и Словянск в Донецка област. Днес е ден на траур в град Днипро след вчерашния руски удар, при който загинаха петима души, а над 50 бяха ранени. Два дрона на украинските въоръжени сили са били свалени над руската Брянска област, няма жертви и разрушения.

Двама души - мъж и и жена, са загинали, а друг мъж е ранен, при руско нападение в южната украинска Запорожка област, предаде АФП, като се позова на областния управител Иван Фьодоров. За последните 24 часа в областта са били нанесени 391 руски удара по 10 населени места.

Украинските сили са свалили 21 от общо 22 дрона "Шахед", използвани тази нощ при руски атаки над шест области в северната и централната част на страната. Два безпилотни апарата на украинските въоръжени сили са били свалени над руската Брянска област, няма жертви и разрушения.

Руска ракета "Искандер" е поразила и унищожила изтребител МиГ-29 на украинските въоръжени сили на летище в област Днипропетровска област, съобщи министерството на отбраната. 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е заявил пред руския си колега Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан, че Анкара може да помогне за слагане на край на войната в Украйна, тъй като справедлив и за двете страни мир е възможен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че не е възможно Ердоган да бъде посредник в конфликта, без да пояснява защо.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна