Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия през май

През май промишлените поръчки в Германия регистрираха изненадващ спад за пети пореден месец от началото на годината, което е пореден сигнал, че индустриалният сектор остават под натиск и продължава да подкопава представянето на водещата европейска икономика, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки спаднаха през май с 1,6% спрямо април, когато се свиха с 0,6%, докато осредните пазарни очаквания бяха за слабо нарастване с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано новите поръчки през май се понижиха с 8,6% след спад с 1,8% през април.

Осреднените нови производствени поръчки през трите месеца до края на май се понижиха с 6,2% спрямо  предходните три месеца.

Нови промишлени поръчки (на месечна база)


Изненадващият спад на новите поръчки през май се дължи до голяма степен на солидно понижаване с 19,2% на поръчките за транспортно оборудване (за самолети, кораби и влакове) и на спад с 2,9% в автомобилната индустрия. В същото време новите поръчки за компютри, електроника и оптични продукти скочи през май с 11,2 на сто.

В сектора на капиталовите стоки новите поръчки са намалели с 4,3% на месечна база, докато новите поръчки са нараснали в сектора на междинните стоки (с 1,4%) и в сектора на потребителските стоки (с 4,9%).

Изключвайки т.нар. "мащабни" (големи) поръчки, новите производствени поръчки се свиха с 2,2 на сто.

Вътрешните промишлени поръчки в Германия обаче се повишиха през май с 0,5%, докато идващите от чужбина поръчки се сринаха с цели 8,2%, като новите поръчки от останалите членки на еврозоната се свиха с едва 0,1%, но тези от останалия свят отбелязаха спад с 4,6 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна