Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Кавендиш иска да подобри рекорда си на "Тур дьо Франс"

Марк Кавендиш със семейството си след победата в етапа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският колоездач Марк Кавендиш, който вчера влезе в историята на колоезденето с рекордната 35-а етапна победа в "Тур дьо Франс", няма намерение да слага край на амбициите си и ще се опита да спечели още на тазгодишното издание на състезанието. До вчера 39-годишният Кавендиш имаше изравнено постижение с белгийската легенда Еди Меркс, но доказа качествата си в спринта и триумфира в петия етап, който беше с дължина 177 км.

Кавендиш имаше 34 успеха до 2021 година, през следващата 2022-а не беше включен в заявката, а през 2023-а падна по средата на състезанието и трябваше да напусне. Първоначалните му идеи бяха да се откаже през миналата година, но отложи решението си именно с идеята да атакува рекорда на Меркс. 

След като поутихнаха емоциите от победата, самият Кавендиш – който беше наблюдаван от съпругата си Петра и децата им, каза: "Първото и най-важното нещо е, че се опитвам да насладя на състезанието. И второ – ще се опитам да бъда успешен отново, защото това ми е работата и обичам Обиколката на Франция. Винаги съм обичал тома състезание. И ще продължа да се боря, ще продължа да давам 100 процента от себе си и ако мога, ще се възползвам от шансовете да спечеля някой спринт".

Това беше 165-а победа в кариерата за Кавендиш и успехът му дойде 16 години след първата му етапна победа в "Тур дьо Франс" през 2008 година.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна