Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров:

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Протестиращи фармацевти в Хасково - 4 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за пациентите рецепти.

Това стана ясно след среща на собствениците на аптеките с Министъра на здравеопазването Галя Кондева, НЗОК и "Информационно обслужване".

Ако не бъде намерено решение, след месец-два НЗОК няма да може да плаща на аптеките, т.е. ресурсът е ограничен, каза изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров. Как ще се заплащат средствата, ако пациентът си купи лекарствата от повече от една аптека:

"Вариантът е да бъдат разпределени пропорционално на база на стойността на лекарствата в аптеката, но всичко това подлежи на обсъждане тепърва. Ние смятаме да го обсъдим заедно с колегите от Българския фармацевтичен съюз, тъй като те са наши партньори".

От Българския фармацевтичен съюз очакват от НЗОК да получат конкретни данни, за да може да бъдат изработени моделите на заплащане, поясни неговият председател Димитър Маринов. В момента се обсъждат няколко варианта:

"Търси се вариант, който е бил стабилен до първи март,  заплащане по начина, по който е бил до 1 март, и да се предотврати възможността за изкуствено си създаване на много рецепти за вдигане на заплащането. Но стабилният вариант, който работеше до 1 март, трябва да се придържаме към него".

Утре ще има нова среща в Министерството на здравеопазването.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна