Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместното предприятие между Rheinmetall и Leonardo проправя пътя за консолидация на отбраната в ЕС

Снимка: rheinmetall.com

Новосформираното съвместно предприятие между германската Rheinmetall и италианската Leonardo е първа стъпка в консолидирането на европейския сектор за отбранителни превозни средства, заявиха в четвъртък главните изпълнителни директори на двете групи от отбранителната индустрия, предаде Ройтерс.

Армин Папергер от Rheinmetall добави, че споразумението, обявено ден по-рано, може да се възползва от европейски пазар в размер над 50 милиарда евро.

"Моите очаквания са, че с това сътрудничество само в областта на превозните средства за отбраната, ще имаме пазар за повече от 50 милиарда евро - огромен пазар, който можем да завладеем", отбеляза той във видеообръщение, публикувано онлайн.

"Можем да помогнем на Европа да расте заедно и това е първата малка стъпка за консолидация на европейско ниво", добави той.

Съюзът, който идва след провала на преговорите между италианската Leonardo и френско-германската KNDS, е в съответствие с по-широката цел на двете групи за създаване на паневропейски консорциуми за разработване на нови бойни системи.

Двете компании заявиха в сряда, че сделката има за цел да се произвеждат танкове и други системи за сухопътна отбрана.

"Целта е да създадем машина, която е авангардна за бъдещето. Машина, която е оперативно съвместима, общувайки в бъдеще със сателити, хеликоптери и самолети", каза  от своя страна изпълнителният директор на Leonardo Роберто Чинголани.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна