Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пленер от 6 до 9 юли

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София, съобщават от Столичната община.

От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" ще рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от Националната гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов" ще разказват на минувачите за историята на сградите в рамките на пленер-конкурс"Архитектурното наследство на София".
Минувачите ще могат да научат кой архитект е проектирал съответното здание и кога, каква е била функцията му през годините, кой е живял в него, какво е характерно за архитектурната стилистика на сградата.

Възпитаниците на НГПТО "М. В. Ломоносов" планират да създадат видеа за самия пленер, както и за архитектурните обекти.

Пленерът се реализира от Фондация за изкуство и култура "КРЕА" в рамките на интердисциплинарен проект, реализиран с подкрепата на Столичната община – Програма "Култура", в партньорство с двете национални специализирани гимназии и Камара на архитектите в България.

Локации на пленера:

  • На ул. "Московска" (от ул. "Дунав" до ул. "Париж"). Архитектурните обекти са в пресечки на ул. "Московска" - ул. "Дунав" №2, ул. "11 август" №4, ул. "Врабча", ул. "Париж" №1​​​​​​
  • На ул. "Московска" от ул. "Бенковски" до ул. "Будапеща" и градинката на Двореца - ул. "Московска" №19, №17 и №15; пл. "Княз Александър I" №1; бул. "Дондуков" №45
  • В творческия "КвАРТал": на ул. "Сердика" при кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф" и при кръстовището с ул. "Цар Симеон"; на ул. "Будапеща" №7 и на ул. "Бачо Киро" №29.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна